Kleermakerszit….niet altijd even prettig!

Je start en eindigt in de yogales vaak met een easy pose (de kleermakerszit) of (half) lotus pose met 1 of beide voeten op de knieën.
Deze yoga houdingen werden duizenden jaren geleden uitgevonden door monniken die trainden om vele uren zitten en mediteren te ondergaan. Omdat we het niet gewend zijn om van jongs af aan de Lotushouding Yoga te beoefenen, is de kleermakerszit een goed alternatief.

De kleermakerszit oefenen
Er zijn een aantal oefeningen die kunnen helpen als je het lastig vindt om langer in deze positie te zitten of omdat je jouw manier van zitten iets zou willen verbeteren.

De kleermakerszit oefenen heeft verschillende voordelen:
– de kleermakerszit is een houding waarbij je je nek en rug ontlast
– je kunt voor langere tijd in deze positie blijven zitten
Tenminste, als je de houding juist uitvoert. Anders kun je deze gebieden meer gaan belasten en kun je last krijgen van diverse klachten. Een goede kleermakerszit oefenen is dus van groot belang.

De kleermakerszit oefenen kan op verschillende manieren. Buiten het feit dat het te allen tijde van belang is dat je rechtop zit en het zitvlak goed en stevig aan de grond plaatst, zijn er oefeningen om ervoor te zorgen dat de flexibiliteit van het bekken gestimuleerd wordt en de spanning in dit gebied vermindert.

Hieronder 3 voorbeelden:

1.       Vlinderen. Hierbij buig je je knieën en zet je je voetzolen recht tegen elkaar aan. Maak je rug recht en houd je schouders laag. Ga nu rustig de vlinderbeweging maken met je benen. Houd daarbij na een aantal keer vlinderen vast op het laagste punt.

 
2.       Hoofd naar knie. Strek beide benen, vervolgens buig je je rechterbeen en breng je je rechtervoet tegen je linker bovenbeen aan. Adem in. Buig nu met een rechte rug op de uitademing naar het gestrekte been. Kom op de inademing met een rechte rug weer naar boven.
Herhaal dit drie keer en blijf daarna even laag. Adem rustig door, kom terug met een rechte rug en wissel van been.


3.       Wiegen. Houd één knie gebogen. Het andere been leg je recht naar voren neer. Pak de voet van het gebogen been beet in je onderarmen. Net als een baby. Ga nu de voet van de gebogen knie in je handen zachtjes van links naar rechts wiegen. Wissel van been.

Hulpmiddelen bij oefenen van de kleermakerszit:
Als je het in het begin lastig vindt om langer in een kleermakerszit te blijven, dan kun je verschillende hulpmiddelen gebruiken.
–          Gebruik meditatie kussen of een deken die ervoor kan zorgen dat je gemakkelijker rechtop in kleermakerszit kunt zitten. Het kussen plaats je onder het zitvlak.
–          Ook kun je gebruik maken van kussentjes onder je benen als je in kleermakerszit zit. Zo geef je de benen even rust als je langer in deze houding moet blijven.

Is zitten met gekruiste benen niets voor jou dan kun je ook in de held pose komen?
Held pose:
Leg een deken op de mat, zodat jij je enkels, schenen en knieën een zachte ondergrond geeft. Leg daar een kussen of blok op. Ga op je knieën en onderbenen zitten door je enkels en tenen naar achteren te strekken. Laat je billen rusten op het kussen tussen je hakken in. Voel je veel druk bij de knieën? Ga dan nog hoger zitten, dus gebruik misschien twee kussens.