Mudra’s

Symbolische en werkzame gebaren
Wellicht is het je al wel eens opgevallen, specifieke vinger- en handhoudingen bij verschillende ademhaling- of meditatie oefeningen tijdens een yogales.
Deze karakteristieke houdingen van vingers en handen noemen we Mudra’s. Het gebruik van mudra verhoogt de concentratie en de doorstroming van energie (prana).
Het zijn houdingen van vingers en handen waardoor onze prana (levensenergie) gericht wordt op bepaalde delen van het lichaam. Volgens de oude yogatradities voorkom je hiermee dat levensenergie bij het beoefenen van yoga weglekt. Zowel bij yogahoudingen als bij ademhalingsoefeningen gaat het om het opwekken en beheersen van onze (lichaams)energie.
Net als de voeten bevatten de handen volgens de Chinese geneeskunde reflexzones. Deze bevinden zich op verschillende plekken op de handen en staan in verbinding met organen en andere lichaamsdelen. Niet alleen in de handreflexmassage maar ook met mudra’s maak je gebruik van deze zones om andere delen in je lichaam te ontspannen of te stimuleren.  Handen staan bekend als geleiders van energie.
Mudra’s worden niet alleen bij yoga gebruikt, bijvoorbeeld de gevouwen handen tijdens het gebed zijn een universele ‘mudra’ van verbinding en zegening. Er zijn vele mudra’s en elke mudra heeft zo zijn eigen effect op lichaam en geest.
Jnani mudra (wijsheidmudra)
Druk de uiteinden van de duim en de wijsvinger licht tegen elkaar, de andere drie vingers worden gestrekt. Laat je handrug op de knie rusten, de handpalm is naar boven gedraaid. Deze mudra activeert een deel van de longen en de organen in de buik.
– Verbetert de concentratie.

Venus mudra
De handen worden ineen gevouwen, waarbij de duimen elkaar kruisen of parallel tegen elkaar liggen. Ook kan je beide wijsvingers gestrekt tegen elkaar aanhouden. Let erop dat je de schouders ontspannen en breed houdt.
– Zorgt voor balans en brengt rust en kalmte.

Mudra voor eenwording
Krom de vingers van beide handen en haak deze in elkaar terwijl je de ellebogen en armen op schouderhoogte houdt. Ervaar de verschillen tussen de variant met de rechterhand voor en die met de linkerhand voor.
– Dit is een mudra van kracht, energie en eenwording.