Over yoga

Het woord yoga komt uit het Sanskriet en betekent ‘eenheid’ of ‘samenbrengen’ en ontstond ruim 4.000 jaar geleden in India. Tegenwoordig wordt de eenheid van lichaam en geest vooral gezocht (en gevonden) in een combinatie van ademhaling (pranayama), lichamelijke oefening (asana) en concentratie (meditatie).
Yoga leert ons om lichaam en geest met elkaar in balans te brengen. Door al onze ervaringen in het leven hebben we een bepaald bewegingspatroon opgebouwd, zowel op fysiek niveau (lichaam en spieren) als op mentaal niveau (je gedachten). Met yoga ga je hier letterlijk beweging in brengen.
Yoga is geschikt voor alle mensen, ongeacht leeftijd, geslacht of conditie. Of je het nu dagelijks doet of éénmaal per week, yoga heeft een positieve invloed voor lichaam en geest.
Hieronder een aantal voordelen van yoga die de kwaliteit van je leven zullen verhogen en kun je lezen wat de voordelen specifiek voor jou kunnen betekenen.

De voordelen van yoga:

Vergroot je flexibiliteit
Wanneer mensen aan yoga denken, wordt er vaak gedacht dat ze heel flexibel moeten zijn om mee te kunnen doen. Het tegendeel is waar, je hoeft niet heel flexibel te zijn. Door de oefeningen goed uit te voeren, word je vanzelf flexibeler. Je bent nooit te oud om je flexibiliteit te verbeteren.
Veel van de yogahoudingen rekken je spieren op, waardoor melkzuur wordt afgevoerd. Melkzuur ontstaat bij inspanning en zorgt voor stijfheid en spierpijn. Wanneer het melkzuur weer wordt afgevoerd, vermindert de spierpijn en stijfheid. Yoga zorgt ook voor het verbeteren van de bewegingsruimte in de gewrichten. Als je met regelmaat yoga beoefent, worden de gewrichten steeds flexibeler.
Versterkt je spieren
Yoga zorgt ook voor sterkere spieren. De staande houdingen versterken onder andere je hamstrings en je quadriceps, dit zijn beide bovenbeenspieren.
Ook de buikspieren worden versterkt bij staande houdingen. Bij de zittende houdingen wordt de wervelkolom versterkt. Liggende houdingen zijn goed voor de buik- en rugspieren. Wanneer de oefeningen juist worden uitgevoerd, geven ze bijna allemaal kracht aan de dieper gelegen buikspieren.
Verbetert je focus
Yoga helpt ons te concentreren op het heden en creëert een goede balans tussen lichaam een geest. Ook kan yoga leiden tot betere concentratie, coördinatie, reactiesnelheid en een optimaal geheugen.
Vermindert stress
Yoga beperkt de fysieke invloed van stress op het lichaam. Dankzij de ontspannende werking van yoga zal er zich een daling van het stresshormoon cortisol plaatsvinden in het lichaam. Bijkomende voordelen voor het lichaam zijn een verlaging van de bloeddruk en het hartritme, een verbeterde spijsvertering en een verhoogde immuniteit. Verder kan yoga symptomen verzachten als angst, depressie, vermoeidheid, astma en slapeloosheid
Verbetert je ademhaling
Door Yoga word je bewust van je ademhaling. Ademhalen doe je meestal zonder erbij na te denken, maar vaak ademen we verkeerd.
Door de volledige capaciteit van je longen te benutten, neem je meer zuurstof op in je lichaam. Yoga leert je trager en dieper adem te halen. Dit leidt tot een betere longfunctie en het lichaam wordt erdoor aangespoord om te ontspannen.
Een betere en efficiëntere zuurstofopname is dit goed voor je lichaam om tal van redenen. Een van de meest voor de hand liggende redenen is je energieniveau. Cellen hebben zuurstof nodig om energie in je lichaam aan te maken. Als je meer zuurstof in je lichaam hebt, krijg je simpel gezegd dus ook meer energie tot je beschikking. Bovendien zorgen de verschillende pranayama (ademhaling) oefeningen ervoor dat je zuurstofopname efficiënter wordt.
Verbetert lichaamshouding
Door onze manier van leven hebben we vaak een slechte lichaamshouding. We zitten veel en vaak ineengezakt.
Wanneer je flexibiliteit en kracht toenemen, verbeter je vanzelf ook je houding. Buik- en rugspieren zijn belangrijk voor je houding, door deze spieren te versterken sta en zit je beter rechtop. Door yoga te beoefenen ben je jezelf ook beter bewust van je houding, hierdoor kun je hem zelf aanpassen.
Versterkt je botten
Dat Yoga gezond is omdat het je spieren flexibeler en sterker maakt wist je waarschijnlijk al. Maar wist je ook dat het zelfs je botten sterker maakt? Het langer vasthouden van houdingen zorgt ervoor dat je botten versterkt worden en en dat je minder kans hebt op bijvoorbeeld osteoporose.
Helpt je te ontspannen en beter te slapen
Binnen de Yoga kom je veel ontspanningsoefeningen tegen. Deze oefeningen helpen je om je zintuigen en gedachten tot rust te brengen en leer je te schakelen tussen inspanning en ontspanning. Hierdoor kan je jezelf beter kalmeren en dingen loslaten. Dit helpt je om beter en dieper te slapen.
Helpt bij verschillende aandoeningen
Yoga kan voordelen hebben voor mensen met verschillende aandoeningen of klachten. Mensen met hartklachten en een te hoge bloeddruk hebben baat bij yoga, omdat het de bloeddruk verlaagt. Yoga kan ook symptomen van astma, rugpijn en artritis verlichten.
Studies hebben aangetoond dat het uitoefenen van yoga asana’s (houdingen) en meditatie, of een combinatie van beide, de pijn kan verlichten van diverse lichamelijke klachten. Ook kan het soms helpen bij het verwerken van emotionele pijn.
Gewichtsverlies
Yoga (zelfs de minder intense variaties) helpt het lichaamsgewicht op peil te houden. Dankzij calorieverbranding en stressvermindering, spoort yoga ook aan tot gezonder eten en leidt het tot een gevoel van lichamelijk welzijn en zelfvertrouwen.