Veel gestelde yoga vragen

Als yogadocent krijg ik diverse vragen voorafgaand, tijdens en na mijn les. Graag deel ik hierbij de meest gestelde vragen, misschien helpen ze jou ook op weg.

Yoga is fijn en goed voor je lichaam – maar niemand kan jouw grenzen en lichaam aanvoelen. Dat is ook gelijk de essentie van yoga: yoga gaat niet over het perfect doen of nadoen van een houding, maar over het leren kennen van en luisteren naar je eigen lichaam en grenzen voelen. Tevreden kunnen zijn met hoe jouw lijf vandaag is. In die acceptatie krijgt jouw lijf ook de ontspanning om die grens langzaam te verleggen en elke dag een stukje flexibeler te worden.

B.K.S. Iyengar zegt: ‘De uitdaging van yoga is je grenzen verleggen, maar wel binnen het redelijke’. Wat redelijk is, is per persoon en per situatie verschillend. Dus….blijf luisteren naar je lichaam en schroom niet om advies te vragen
 

  • Ik vind het moeilijk om in balans te blijven, hoe kan ik wel gefocust blijven?

Een balanshouding is een goede spiegel voor hoe druk je in je hoofd bent en hoe gecoördineerd en geconcentreerd je in een balanshouding kunt staan. Daarnaast train je ook je focus. Op het moment dat je je aandacht niet goed bij de oefening hebt, zal je merken dat je uit de houding valt.

  • Zorg dat je stevig staat: zet je voet waarop je gewicht terecht komt stevig en breed neer. Voel hoe de bal van je voet, de zijkant, je tenen en je hiel stevig in de mat gedrukt staan.
  • Kijk dus niet naar de bewegende mensen om je heen, maar probeer naar een vast punt te kijken. Dit kan een punt op de muur zijn, de grond, of je Yogamat.
  • Heel je lichaam doet mee en is actief.
  • Focus op ademhaling: aandacht bij je ademhaling zorgt ervoor dat je gedachten rustiger worden. En als je gedachten rustiger zijn, is het letterlijk eenvoudiger om in balans te blijven. Wanneer je druk in je hoofd bent, raak je sneller uit balans

 

  • Ik heb last van mijn onderrug. Waar moet ik op letten en welke houdingen kan ik beter niet doen?

Als je last hebt van je onderrug pas dan op met voorover- en achteroverbuigingen. Buig je knieën bij vooroverbuigingen. Als je last hebt van korte hamstrings (spieren aan de achterkant van je benen), ga dan niet tot de uiterste stand. Ook voor achteroverbuigingen geldt: kom niet tot de uiterste stand. Bouw de houding rustig op. Of kom naar Childspose (kindhouding). Als een houding iets te zwaar is, kun je altijd een aangepaste variant doen. Wie twijfelt, kan dit gewoon aangeven.

 

  • Waarom is een goede in- en uitademing essentieel?

De ademhaling bij Yoga is belangrijk omdat het een reflectie is van hoe we ons voelen. Als we pijn hebben, kunnen we dat merken aan onze ademhaling. En ook als we zijn afgeleid kunnen we dat terug zien in de kwaliteit van onze ademhaling.

Het grootste deel van je leven staat je ademhaling op een soort automatische modus en denk je er niet over na, maar wanneer je bewust van je ademhaling bent, merk je ho veel invloed dit op je kan hebben. Bij de ademhaling tijdens een yoga les adem je eigenlijk zo goed als altijd in en uit door je neus. Je ademt via de neusholte, zodat de adem meer gezuiverd naar binnenkomt. Wanneer je de yoga ademhaling toe gaat passen, komt er zo meer zuurstof in je bloed, waardoor je je energieker en fitter gaat voelen. Je benut je longen volledig en zorgt er zo voor dat er meer zuurstof beschikbaar is voor hersenen, je spieren, je organen, je hele lichaam.
 

  • Ik ben niet zo lenig, mis ik dan het effect van bepaalde houdingen?

Nee. Er zijn altijd andere opties en hulpmiddelen waardoor iedere houding haalbaar is voor jou. Wel is het vervolgens aan jou om daar tevreden over te zijn en je niet te meten met je buren die misschien al veel langer bezig zijn. De werkelijke kunst is hoe je omgaat met wat je nog níet kan.

 

  • Waar moet ik rekening mee houden als ik last heb van mijn knieën?

Geef dit vooraf aan, dan kan er met je meegedacht worden en er tijdens de les op gelet worden. Vaak is een houding gemakkelijk aan te passen. Door bijvoorbeeld liggend op je rug te doen in plaats van met je buik richting de mat waarbij je met je hele gewicht op je knie leunt en steunt. Of door een dekentje onder je knie te leggen of tussen je knie en je bovenbeen.

 

  • Wat is het nut van Savasana, de eindontspanning?

Savasana lijkt een simpele asana (houding) maar voor vele van ons is dit juist de grootste uitdaging! Waarom? Omdat je in deze houding ontspant zonder dat je inslaapt. Je geest blijft namelijk alert. Ook kunnen je gedachten in Savasana snel weer ergens anders zijn en draai je de to-do-lijstjes af in je hoofd. Het is dan de uitdaging om je bewust te zijn van je gedachten en deze gedachten dan weer te parkeren en de aandacht weer naar je ademhaling te brengen. Het is een asana die de ‘stilte van de geest’ bevordert.

 

  • Ik heb last van vermoeidheid na de yogales?

Hoe is het met de energie gesteld na een yogales? Dit kan voor iedereen anders zijn. Het kan zijn dat je in slaap valt tijdens Savasana, dan komt de vermoeidheid, en ook de spanning, er vaak uit. Veel houdingen stimuleren processen en systemen in je lichaam, zoals het afvoeren van gifstoffen. Het circuleren van deze afvalstoffen in je lichaam kan er voor zorgen dat je na een les hoofdpijn hebt, je misselijk voelt, moe bent of andere klachten tijdelijk ervaart.
Beste remedie? Rusten en veel water drinken na de les!