Burn-out en yoga

Burn-out, hoe kan yoga helpen?
Je komt tot rust, leert ontspannen en gaat weer terug naar het hier en nu. Het helpt je met het aanpassen van een hoge ademhaling naar je buik. Als je een burn-out hebt, zal je herkennen dat je vaak hoog in de ademhaling zit gevoel alsof je een Marathon hebt gelopen terwijl je net de trap op bent. Een ontspannen ademhaling ( naar de buik ) zorgt er voor dat je je beter voelt. Yoga zal helpen bij het ‘uit het hoofd komen’ en naar het lichaam te gaan.
In beginfase van de burn-out is het raadzaam om yoga en ademhalingsoefeningen op maat aangereikt te krijgen via een privéles zodat je thuis op je eigen tijdstip rustig verder kunt oefenen. Zodra je in de herstelfase zit dan zijn de groepslessen erg geschikt.
Hieronder redenen waarom yoga kan helpen bij een burn-out:
1.)    Yoga brengt ontspanning
Tijdens de yoga lessen leer je de aandacht te richten, dieper uit te ademen richting de buik en het middenrif te ontspannen. Door yoga met regelmaat te beoefenen kan je evenwicht vinden tussen spanning en ontspanning.
Door tijdens de yogahoudingen dieper uit ademen naar de buik en na de ademhalingsoefening het natuurlijke ademritme weer toe te laten, wordt zowel de adem als het denken rustiger. Dit draagt bij om tot een diepe ontspanning te komen.
2.)    Door yoga kom je in het hier en nu
Tijdens de yogales heb je de focus op de houdingen die je lichaam aanneemt. Je zakt dus in je lichaam. Dat is vergelijkbaar met diverse sporten, alleen zit er in yoga geen prestatiecomponent. Het is goed zoals het is. Door dit regelmatig te oefenen met yoga leer je dat ook te doen met dagelijkse dingen.
3.)    Yoga leert je om je (fysieke) grenzen te kennen en respecteren
Naast dat we vergeten adem te halen, voelen we ons lichaam ook vaak letterlijk niet. We negeren onze vermoeidheid of andere klachten en denken dat we nog wel even door kunnen gaan.
Een yogales dwingt je om tenminste één uur de focus te hebben op je lichaam. Te voelen óf je verder kunt in een bepaalde houding of dat je even rust moet nemen in childspose. Je gaat herkennen dat bepaalde patronen in lichamelijke reacties terugkeren. Een bekend voorbeeld is spierpijn in de schouders bij teveel stress. Je lichaam is de graadmeter van hoe je met jezelf omgaat. Doordat je in de yogales je grenzen gaat zien en de variaties in hoe het lichaam zich gedraagt, leer je de taal van je lichaam (en dus geest) spreken.

De YogaHoeve in Onnen
omgeving van Haren, Glimmen en  Noordlaren