Ademhalingsoefening (Pranayama)

Ademhalingsoefening (Pranayama):
Nadi shodhana (balans tussen rechter en linker energie banen)
Doel: reinigende werking op energiebanen. Kalmeert de geest. Integreert delen van het brein.
Een van meest bekende Yoga ademhalingsoefeningen is Nadi Shodana. Bij deze Yoga ademhalingsoefening breng je de rechterhand naar de neus toe. Plaats je duim op je rechter neusgat en eventueel je middel- en wijsvinger op je voorhoofd tussen je wenkbrauwen. Adem in via het linker neusgat. Sluit vervolgens het linker neusgat af met je ringvinger. Bevrijd het rechter neusgat en adem uit door het rechter neusgat. Adem vervolgens weer in via het rechter neusgat. Sluit het weer af met je duim en adem weer uit via het linker neusgat. Herhaal de cyclus 7x.
Hou schouders laag en gebruik de volledige ademhaling*.
Zodra je klaar bent, hou je ogen gesloten en richt de ‘echte ogen’ op het puntje tussen je wenkbrauwen (je 3de oog). Blijf door dit punt heen kijken voor een aantal minuten en adem rustig door met de volledige ademhaling.
*Er zijn drie basistypen van ademhaling:
Sleutelbeen ademhaling (oppervlakkig), borstademhaling (middelmatig) en buikademhaling (diep). De volledige yoga ademhaling combineert deze drie typen ademhaling; te beginnen met de diepe inademing in de buik en van daar uit de adem omhoog te brengen naar de borst en het sleutelbeen gebied.
 

 

De YogaHoeve in Onnen
omgeving van Haren, Glimmen en  Noordlaren