Yoga en Burn-out

Gastblog Saskia Rasker

“Ik kan en wil niet meer zonder yoga” is mijn conclusie vanochtend, liggend op de yoga mat. Het was weer de eerste les na een zomerstop van vijf weken. Ik voel me gelijk ontspannen; de ruimte, het licht, de natuur en Karlijn haar stem. Het is vertrouwd en ik kan me er gelijk helemaal aan over geven.

Burn-out

Wie had ooit gedacht dat yoga een onderdeel van mijn leven zou gaan worden?! Ik zal je eerlijk zeggen: ik niet! Toen ik tien maanden geleden de eerste les bij Karlijn ging volgen zag ik het nog niet helemaal zitten. Ik ging op advies van mensen om mij heen. Ik zat namelijk net twee maanden thuis met de stempel burn-out en voelde mij totaal verloren. Kon niet stil zitten, liep rond als een kip zonder kop, adrenaline gierde non-stop door mijn lichaam en wist even helemaal niets meer. En al helemaal niet waar ik moest starten. Dus pakte ik het advies van anderen met beide handen aan. En ja, al redenerend zou yoga een goede manier van ontspanning kunnen zijn. Dus, go for it!

Privéles

Een groepsles zag ik eerst totaal niet zitten. Ik kon het niet aan. Prikkels van andere mensen, het beroep wat op je gedaan zou kunnen worden op sociaal vlak, ik had er geen energie voor. De eerste maanden heb ik dan ook privéles gehad, 1-op-1. Stap voor stap heb ik kennis gemaakt met yoga en werden de lessen aangepast op hoe ik op dat moment in mijn vel zat, waar ik spanning voelde en wat haalbaar was qua energieniveau. Tja, dat was soms nogal een uitdaging, vooral toen ik startte met medicatie en ik daarvan heel licht in mijn hoofd werd. Van opstaan uit een stoel ging ik al bijna onderuit, laat staan van een downward facing dog pose (in yoga voor dummies: voeten op de grond, hoofd naar de mat, kont in de lucht). Maar rustig aan ging het steeds beter. Stond ik de eerste keren te trillen op mijn benen en deed mijn hele lichaam pijn, voelde ik mij met de les sterker worden en de pijn nam af. Kon ik de eerste lessen moeizaam ontspannen, kwam deze ontspanning steeds sneller.  Zo fijn!

Herstel door yoga

Nu, al vorderend in mijn herstel, weet ik dat yoga 1 van de belangrijkste factoren is in mijn herstel. Als ik op de mat lig voel ik pas echt hoe het ervoor staat en is het de kunst om grenzen te stellen en balans te vinden in de oefeningen. Het gaat niet om perfectie of steeds beter worden, het gaat erom dat ik luister naar mijn lichaam. Iets wat ik lang niet gedaan had, want mijn lichaam had mij al zeker anderhalf jaar lang signalen gegeven dat het teveel was. Ik was ondertussen getraind in het negeren van deze signalen. Maar dat is aan het veranderen. Ik leer niet alleen te luisteren naar mijn lichaam maar leer ook steeds beter wat welk signaal betekent en hoe ik hier het beste op kan reageren. Maar dat is niet het enige. Ik voel me ook zelfverzekerder door yoga. Ik ken mijn lichaam steeds beter, mijn lichaam is sterker en ik heb controle over mijn spieren. Dit geeft kracht op alle vlakken.

In het begin van mijn burn-out was mijn hele lichaam verkrampt en deed alles pijn. En nu, bijna een jaar later voelt mijn lichaam lichter, veel meer ontspannen en heb ik handvatten om te herstellen wanneer het even niet lukt.

Na een aantal maanden ben ik van privélessen overgegaan naar de groepslessen. Heel spannend maar ook ontzettend fijn. Het voelde als een grote stap vooruit. Het fijne aan de lessen bij Karlijn vind ik, naast de manier van yoga geven, de kleine groep en de natuurlijke omgeving. Er is hierdoor volop aandacht voor de houdingen en ruimte om bij te sturen zodat je de houdingen op de juiste manier uitvoert. Want tja, zelf zien hoe je erbij staat is lastig.

Herken op tijd stress gerelateerde klachten

Nu ik zelf meer en meer tot rust kom, klachten verminderen en zelfs weer starten met werken een stip op de horizon aan het worden is, zie ik des te meer hoeveel mensen in mijn omgeving rondlopen met stress gerelateerde klachten. Klachten, ongemakjes, frustraties waar met gemak aan voorbij gegaan wordt door de snelheid die van ons verwacht wordt in de huidige maatschappij. Ik weet zeker dat, wanneer ik een aantal jaren geleden gestart was met yoga, ik de signalen eerder opgepikt had en een burn-out had kunnen voorkomen. Want dat wat je lichaam je vertelt op de yoga mat kun en wil je niet negeren.

Ik ben blij dat ik mezelf de kans gegeven heb om kennis te maken met yoga. Klinkt misschien zweverig maar dat is het echt niet.
Twijfel je? Probeer het! Geef je zelf een aantal lessen de tijd om er aan te wennen en te ervaren hoe het voor jou is. En werkt het voor jou niet, dan is dat ook oké, en ga je op zoek naar iets anders.

Heb je vragen aan Saskia, wil je met haar in contact komen of wil je meer verhalen van haar lezen? Je kunt haar blog vinden op www.leefhetvoor.nl of via facebook (leefhetvoor) & instragram (@leefhetvoor)