Yoga en fietsen, een ideale combinatie

Heb je met fietsen wel eens last van je schouders, nek of rug? Of voelt je lichaam stijf na het fietsen?
Yoga is, net als bij veel andere sporten, een fijne aanvulling! Yoga maakt je bewuster van je lichaam en ademhaling, verbetert je lichaamshouding en vergroot je flexibiliteit.

Zelf fiets ik ook graag. Tijdens een tocht betrap ik mezelf er wel eens op dat ik bijvoorbeeld te veel spanning creëer in mijn nek en schouders. Door yoga ben ik mij sneller bewust van bepaalde spanningen in mijn lichaam en kan ik tijdens het fietsen beter o.a. mijn nek en schouders ontspannen.
Yoga is de verbinding tussen lichaam en geest door middel van ademhaling. Het leren van goede ademhalingstechnieken op de yoga mat leveren je ook voordeel op tijdens de fietstraining. Door bewust te zijn van je ademhaling kun je je hartslag positief beïnvloeden en hierdoor sneller herstellen.

Fiets jij regelmatig lange afstanden? Het rekken van de spieren die je intensief gebruikt tijdens het fietsen, o.a. je hamstrings en quadriceps, bevordert je herstel, voorkomt blessures en verbetert je performance.
Naast herstel en ontspanning kun je met yoga ook kracht opbouwen zodat je lichaam zichzelf beter kan ondersteunen. Een sterke core voorkomt rugklachten en verbetert je ademhaling.
Yoga als extra onderdeel na elke fietstraining en je zit de volgende keer weer relaxter op de fiets!.

 

Ademhalingsoefening voor meer helderheid en vitaliteit

Je leven is een weerspiegeling van je bewustzijn. Om die weerspiegeling helder te kunnen zien, moet je net zo kalm worden als bijvoorbeeld een meer in de vroege ochtend. Helderheid doet zich voor wanneer er geen enkele rimpels of golven zijn. En die helderheid stelt jou in staat jezelf te zien, zoals je werkelijk bent.
Om dit te kunnen ervaren, kun je bijvoorbeeld onderstaade ademhalingsoefening doen.

Pranayama Vierkante ademhaling (Samvritti)

Deze ademhalingstechniek brengt geest en lichaam in evenwicht en zorgt voor helderheid en vitaliteit. Het wordt ook aanbevolen bij stress.

Techniek:

De ademhaling gaat via je neus in en door je neus weer uit. Je gebruikt de buikademhaling. Hierbij adem je in naar je buik, waarbij alleen je buik uitzet en je borst en schouders niet bewegen, en weer uit vanuit je buik door je neus. Je kunt dit eerst oefenen door je handen op je buik te leggen zodat je goed je ademhaling in je buik kunt voelen. Tel 4 x keer en 4 x uit. Je borst en schouders blijven ontspannen.

Ga makkelijk zitten, rug recht, leg eventueel een kussen onder je zitvlak ter extra ondersteuning, en leg je handen met de polsen losjes op de knieën.
De oefening bestaat uit 4 delen:

 • Inademing
 • Vasthouden van de adem als de longen met lucht gevuld zijn (zonder druk)
 • Uitademing
 • Inhouden van de ademhaling als de longen leeg zijn.

Eerste fase:

Probeer eerst te tellen in het ritme 4-2-4-2.
Adem viert tellen in, waarbij je in gedachten mee telt: 1 en 2 en 3 en 4.
Houd dan de adem twee tellen in en tel weer mee: 1 en 2.
Adem in vier tellen weer uit en tel: 1 en 2 en 3 en 4.
Nu houd je de longen twee tellen ontspannen leeg: 1 en 2. Enzovoort.
Oefen dit een aantal dagen, alvorens je de tweede fase probeert.

Tweede fase:

Als je het oefenen van de eerste fase niet moeilijk vindt, dan is de volgende stap de echte vierkante pranayama. Doe hetzelfde als in de eerste fase, alleen dan ipv 2 alle delen: 4-4-4-4.

Derde fase:

Je kunt de ademhalingsoefening uitbreiden naar een meditatie. Doe je ogen dicht en visualiseer een vierkant. Adem 4 tellen in en trek in gedachten een lijn omhoog, hoe 4 tellen vast en trek een lijn naar rechts, adem 4 tellen uit en trek een lijn naar beneden, hou de adem 4 tellen vast en trek een lijn naar links en ga zo verder.

 

Yoga en burn-out

Gastblog Saskia Rasker

“Ik kan en wil niet meer zonder yoga” is mijn conclusie vanochtend, liggend op de yoga mat. Het was weer de eerste les na een zomerstop van vijf weken. Ik voel me gelijk ontspannen; de ruimte, het licht, de natuur en Karlijn haar stem. Het is vertrouwd en ik kan me er gelijk helemaal aan over geven.

Burn-out

Wie had ooit gedacht dat yoga een onderdeel van mijn leven zou gaan worden?! Ik zal je eerlijk zeggen: ik niet! Toen ik tien maanden geleden de eerste les bij Karlijn ging volgen zag ik het nog niet helemaal zitten. Ik ging op advies van mensen om mij heen. Ik zat namelijk net twee maanden thuis met de stempel burn-out en voelde mij totaal verloren. Kon niet stil zitten, liep rond als een kip zonder kop, adrenaline gierde non-stop door mijn lichaam en wist even helemaal niets meer. En al helemaal niet waar ik moest starten. Dus pakte ik het advies van anderen met beide handen aan. En ja, al redenerend zou yoga een goede manier van ontspanning kunnen zijn. Dus, go for it!

Privéles

Een groepsles zag ik eerst totaal niet zitten. Ik kon het niet aan. Prikkels van andere mensen, het beroep wat op je gedaan zou kunnen worden op sociaal vlak, ik had er geen energie voor. De eerste maanden heb ik dan ook privéles gehad, 1-op-1. Stap voor stap heb ik kennis gemaakt met yoga en werden de lessen aangepast op hoe ik op dat moment in mijn vel zat, waar ik spanning voelde en wat haalbaar was qua energieniveau. Tja, dat was soms nogal een uitdaging, vooral toen ik startte met medicatie en ik daarvan heel licht in mijn hoofd werd. Van opstaan uit een stoel ging ik al bijna onderuit, laat staan van een downward facing dog pose (in yoga voor dummies: voeten op de grond, hoofd naar de mat, kont in de lucht). Maar rustig aan ging het steeds beter. Stond ik de eerste keren te trillen op mijn benen en deed mijn hele lichaam pijn, voelde ik mij met de les sterker worden en de pijn nam af. Kon ik de eerste lessen moeizaam ontspannen, kwam deze ontspanning steeds sneller.  Zo fijn!

Herstel door yoga

Nu, al vorderend in mijn herstel, weet ik dat yoga 1 van de belangrijkste factoren is in mijn herstel. Als ik op de mat lig voel ik pas echt hoe het ervoor staat en is het de kunst om grenzen te stellen en balans te vinden in de oefeningen. Het gaat niet om perfectie of steeds beter worden, het gaat erom dat ik luister naar mijn lichaam. Iets wat ik lang niet gedaan had, want mijn lichaam had mij al zeker anderhalf jaar lang signalen gegeven dat het teveel was. Ik was ondertussen getraind in het negeren van deze signalen. Maar dat is aan het veranderen. Ik leer niet alleen te luisteren naar mijn lichaam maar leer ook steeds beter wat welk signaal betekent en hoe ik hier het beste op kan reageren. Maar dat is niet het enige. Ik voel me ook zelfverzekerder door yoga. Ik ken mijn lichaam steeds beter, mijn lichaam is sterker en ik heb controle over mijn spieren. Dit geeft kracht op alle vlakken.

In het begin van mijn burn-out was mijn hele lichaam verkrampt en deed alles pijn. En nu, bijna een jaar later voelt mijn lichaam lichter, veel meer ontspannen en heb ik handvatten om te herstellen wanneer het even niet lukt.

Na een aantal maanden ben ik van privélessen overgegaan naar de groepslessen. Heel spannend maar ook ontzettend fijn. Het voelde als een grote stap vooruit. Het fijne aan de lessen bij Karlijn vind ik, naast de manier van yoga geven, de kleine groep en de natuurlijke omgeving. Er is hierdoor volop aandacht voor de houdingen en ruimte om bij te sturen zodat je de houdingen op de juiste manier uitvoert. Want tja, zelf zien hoe je erbij staat is lastig.

Herken op tijd stress gerelateerde klachten

Nu ik zelf meer en meer tot rust kom, klachten verminderen en zelfs weer starten met werken een stip op de horizon aan het worden is, zie ik des te meer hoeveel mensen in mijn omgeving rondlopen met stress gerelateerde klachten. Klachten, ongemakjes, frustraties waar met gemak aan voorbij gegaan wordt door de snelheid die van ons verwacht wordt in de huidige maatschappij. Ik weet zeker dat, wanneer ik een aantal jaren geleden gestart was met yoga, ik de signalen eerder opgepikt had en een burn-out had kunnen voorkomen. Want dat wat je lichaam je vertelt op de yoga mat kun en wil je niet negeren.

Ik ben blij dat ik mezelf de kans gegeven heb om kennis te maken met yoga. Klinkt misschien zweverig maar dat is het echt niet.
Twijfel je? Probeer het! Geef je zelf een aantal lessen de tijd om er aan te wennen en te ervaren hoe het voor jou is. En werkt het voor jou niet, dan is dat ook oké, en ga je op zoek naar iets anders.

Heb je vragen aan Saskia, wil je met haar in contact komen of wil je meer verhalen van haar lezen? Je kunt haar blog vinden op www.leefhetvoor.nl of via facebook (leefhetvoor) & instragram (@leefhetvoor)

 

 

Vuur Serie (Manipura)

‘Het aanwakkeren van je levensenergie’

Manipura, het derde chakra, wordt ook wel Solar Plexus genoemd. Het chakra bevind zich net boven je navel, onder je ribbenkast. Het is de kern van je lichaam. Ook wel het krachtcentrum van je lichaam genoemd. Hier komt je passie, je werklust en drive vandaan. Ken je de uitspraak het vuurtje aanwakkeren? Het vuurtje waar we het spreekwoordelijk over hebben zit daar. Het element vuur staat bij dit chakra dan ook centraal. Vuur straalt kracht en warmte uit, die typerend zijn voor het derde Chakra. Warme zonnestralen die jouw lichaam van binnenuit verwarmen. Het is niet verwonderlijk dat bij dit chakra de kleur geel hoort…

Lichaamsdelen die centraal staan:
Ribben, bijnieren, spijsverteringsorganen.

Blokkades:
Wanneer je Solar Plexus geblokkeerd is voel je je vaak onzeker, ben je makkelijk te manipuleren, heb je weinig discipline en verval je snel in een slachtofferrol. Het kan ook te open zijn. Dit kan zich uiten in graag de overhand willen hebben en macht uitoefenen, gelijk willen hebben en zeer prestatiegericht zijn.
Verzwakt: slap, passief, moe
Overactief: bepalend, dominant, constant actief

In balans:
Het erkennen van jezelf, het accepteren van jezelf en je omgeving. Je innerlijke kracht laten zijn. Wanneer dit chakra in balans is sta je in je kracht, neem je verantwoordelijkheid, ga je evenwichtige relaties aan, ben je gedisciplineerd en straal je een warme persoonlijkheid uit.

Het is de taak van het derde chakra om het energielichaam te activeren, maar zijn einddoel is meesterschap. Dit kan bereikt worden door een combinatie van wilskracht en overgave, doelgerichtheid en veel oefening. Meesterschap is het vermogen om intentie om te zetten in werkelijkheid, om doelbewust te leven en je eigen leven te creëren. Beoefening van yoga vergt inspanning en discipline. Er is veel wilskracht voor nodig om naar een punt toe te werken waarop iets moeiteloos gaat. Volgens Patanjali wordt de perfecte asana bereikt wanneer de inspanning om haar te verwezenlijken geen inspanning meer is en het oneindige innerlijke zijn wordt bereikt. We beoefenen met gerichte vastberadenheid, maar hechten ons niet aan een doel.

Wilskracht is de motor van het 3de chakra. De wil versterkt en stelt je in staat te bewegen naar wat je wilt zijn.

Ademhaling
Bhastrika ademhaling (Blaasbalg) is een ademhaling die het derde chakra stimuleert.  Het is een krachtige, opladende ademhalingsoefening. De energie gaat door middel van deze oefening door je lichaam stromen. Deze Blaasbalg zorgt ervoor dat de spijsvertering op gang komt. Er komt immers in korte tijd veel zuurstof in je bloed door middel van deze ademhaling. Daarbij span je de buikspieren aan, waardoor deze ook ontwikkeld worden.

Ik wil, ik kan, ik ben
Naast yoga en pranayama kun je met verschillende positieve affirmatie je innerlijke kracht vergroten. Jezelf positief toespreken: ‘Ik geloof in mezelf’ of ‘Ik ben goed genoeg’. Je kunt bijvoorbeeld je yogales starten met het uitspreken van een positieve intentie aan jezelf.

Onderstaande houdingen (asana’s) kunnen je helpen om het derde Chakra optimaal te laten functioneren.

 

Bhastrika pranayama

Pranayama (ademhalingsoefening)
Bhastrika – blaasbalgademhaling

De Bhastrika is een buikademhaling. Een ademhalingstechniek die onze eigen energie activeert en de geest helder maakt. Ze bevrijden het lichaam van bepaalde conditioneringen. Ook zorgt het ervoor dat de spijsvertering op gang komt, er komt immers in korte tijd veel zuurstof in je bloed. Daarbij span je de buikspieren aan, waardoor deze ook ontwikkeld worden. Ook worden de lever, milt en alvleesklier aangesproken.

Zowel het in- als het uitademen gebeurt krachtig en intensief uitgevoerd met het geluid van een blaasbalg, waarbij de nadruk op het uitademen ligt.  De ademhaling gaat steeds krachtig door de neus in en uit. Houd rekening dat je neus schoon is.

Techniek:

De ademhaling wordt uitsluitend veroorzaakt door de buikspieren en het middenrif.

Zit met een rechte rug in kleermakerszit (het kan ook op een stoel), handen op je knieen.
– sluit je ogen en richt je aandacht op je adem en het hier en nu
– je ademt kracht in door je neus en stuurt de adem naar je buik
– je spant je buikspieren aan en dmv deze aanspanning stoot je de lucht krachtig* door je neus naar buiten
– je herhaalt deze oefening 10 tot 15 keer. Vervolgens adem je een 3-tal keer rustig in en uit terwijl je ogen gesloten blijven. Herhaal de Bhastrika 10-15 keer gevolgd door 3-tal rustige ademhalingen.

*de ademhaling kan op verschillende intensiteit worden uitgevoerd: mild, gemiddeld, krachtig. Begin eerst met een milde ademhaling.

Let op!
Deze pranayama is niet geschikt met:

 • Hoge bloeddruk
 • Zwangerschap
 • Endometriose
 • Evenwichtsproblemen
 • Hartklachten

 

 

Pranayama: Nadi Shodhana

Een van meest bekende Yoga ademhalingsoefeningen is Nadi shodhana

Effect:

 • Verbetert zuurstofgehalte in bloed
 • Brengt je zenuwstelsel in balans
 • Kalmeert geest en verhoogt focus en concentratie
 • Verlaagt hartslag en bloeddruk
 • Helpt om aandacht naar binnen te richten
 • Wordt ook aanbevolen bij slapeloosheid

Uitvoering:

 1. Ga in gemakkelijke houding zitten, bv kleermakerszit. Ondersteun eventueel je heupen met een kussen. Verleng je wervelkolom en hou je schouders laag. Neem Jalandhara bandha aan (kin tegen borstbeen) en leg je linkerhand op de knie.
 2. Haal een paar keer diep adem
 3. Krul wijs- en middelvinger van je rechterhand naar binnen. Met je duim en ringvinger kun je nu afwisselend je neusgaten afsluiten.
 4. Op het moment dat je inademing volledig* is, sluit je het rechterneusgat af door met je rechterduim de neusvleugel in te drukken.
 5. Adem uit door het linkerneusgat
 6. Adem in door linkerneusgat
 7. Op het moment dat je inademing volledig is, sluit je met je ringvinger het linkerneusgat af
 8. Adem uit door rechterneusgat
 9. Adem in door rechterneusgat
 10. Nu heb je een volledige cyclus gedaan. Herhaal de stappen 4 t/m 9 ongeveer zeven tot twintig keer.Zodra je klaar bent, voel de oefening na. Hou je ogen gesloten en richt je aandacht op het puntje tussen je wenkbrauwen. Blijf door dit punt heen kijken voor een aantal minuten en adem rustig door met de volledige ademhaling. Volg aandachtig de weg van de adem en sla in gedachten met de inademing nieuwe energie op. Adem uit wat vermoeid, gespannen en oud is.

 

*Er zijn drie basistypen van ademhaling:

Sleutelbeen ademhaling (oppervlakkig), borstademhaling (middelmatig) en buikademhaling (diep). De volledige yoga ademhaling combineert deze drie typen ademhaling; te beginnen met de diepe inademing in de buik en van daar uit de adem omhoog te brengen naar flanken/ borst (onderste ribben zetten opzij uit) en het sleutelbeen gebied (bovenste ribben en sleutelbeenderen komen omhoog) en de uitademing via zelfde volgorde: buik, borst, sleutelbeen gebied.

 

 

 

 

 

Ontspannen in een kleermakerszit….?

Je start en eindigt in de yogales vaak met de kleermakerszit of (half) lotus pose met 1 of beide voeten op de knieën.
Deze yoga houdingen werden duizenden jaren geleden uitgevonden door monniken om de vele uren van zitten en mediteren te ondergaan. Omdat we het niet gewend zijn om van jongs af aan de Lotushouding te beoefenen, is de kleermakerszit een goed alternatief.

Het is niet voor iedereen makkelijk om zonder steun of stoel rechtop te zitten. Dit heeft te maken met gebrek aan lenigheid van de heupen. Wanneer je meer aandacht gaat besteden aan onderstaande oefeningen kan je jouw natuurlijke soepelheid vergroten. Het is van belang dat je de spieren ook regelmatig voor langere tijd oprekt.  Bijvoorbeeld als je wat zit te lezen of voor de TV zit, doe dit dan de eerste 15 minuten in de kleermakerszit!


De kleermakerszit oefenen
Er zijn een aantal oefeningen die kunnen helpen als je het lastig vindt om langer in deze positie te zitten of omdat je jouw manier van zitten iets zou willen verbeteren.

De kleermakerszit oefenen heeft verschillende voordelen:
– de kleermakerszit is een houding waarbij je je nek en rug ontlast
– je kunt voor langere tijd in deze positie blijven zitten
Tenminste, als je de houding juist uitvoert. Anders kun je deze gebieden meer gaan belasten en kun je last krijgen van diverse klachten. Een goede kleermakerszit oefenen is dus van groot belang.

De kleermakerszit oefenen kan op verschillende manieren. Buiten het feit dat het te allen tijde van belang is dat je rechtop zit en het zitvlak goed en stevig aan de grond plaatst, zijn er oefeningen om ervoor te zorgen dat de flexibiliteit van het bekken gestimuleerd wordt en de spanning in dit gebied vermindert.

Hieronder 3 voorbeelden:

1.       Vlinderen. Hierbij buig je je knieën en zet je je voetzolen recht tegen elkaar aan. Maak je rug recht en houd je schouders laag. Ga nu rustig de vlinderbeweging maken met je benen. Houd daarbij na een aantal keer vlinderen vast op het laagste punt.


 
2.       Hoofd naar knie. Strek beide benen, vervolgens buig je je rechterbeen en breng je je rechtervoet tegen je linker bovenbeen aan. Adem in. Buig nu met een rechte rug op de uitademing naar het gestrekte been. Kom op de inademing met een rechte rug weer naar boven.
Herhaal dit drie keer en blijf daarna even laag. Adem rustig door, kom terug met een rechte rug en wissel van been.


3.       Wiegen. Houd één knie gebogen. Het andere been leg je recht naar voren neer. Pak de voet van het gebogen been beet in je onderarmen. Net als een baby. Ga nu de voet van de gebogen knie in je handen zachtjes van links naar rechts wiegen. Wissel van been.

Hulpmiddelen bij oefenen van de kleermakerszit:
Als je het in het begin lastig vindt om langer in een kleermakerszit te blijven, dan kun je verschillende hulpmiddelen gebruiken.
–          Gebruik meditatie kussen of een deken die ervoor kan zorgen dat je gemakkelijker rechtop in kleermakerszit kunt zitten. Het kussen plaats je onder het zitvlak.
–          Ook kun je gebruik maken van kussentjes onder je benen als je in kleermakerszit zit. Zo geef je de benen even rust als je langer in deze houding moet blijven.

De verschillende fases van de kleermakerszit
De opbouw van de kleermakerszit van een beginnershouding tot aan een vergevorderde. Hoe soepeler je lijf hoe gemakkelijker jij de fases doorloopt. Regelmatig oefenen is belangrijk. Net als dat je niet ongetraind de marathon kan uitlopen, zo kan je niet ongeoefend de fases van de kleermakerszit doen.

 1. Beginnende houding; ook wel de gemakkelijke houding genoemd. In yoga jargon heet deze houding “sukhasana”. Je zit met gekruist benen op de grond, handen rusten op je knieën.
 2. Zittende basishouding; wanneer de beginnende houding gemakkelijk gaat, kan je doorgaan naar fase twee of te wel de ‘siddhasana’. Je benen zijn gekruist en één voet ligt onder je been en de andere voet vouw je tussen je bovenbeen en kuit in. Handen rusten op je knieën.
 3. Zittende houding voor gevorderden: ‘svastikasana’ genoemd en ook bekend als de ‘halve lotus zit’. Beide benen zijn gekruist en één voet plaats je op je bovenbeen, de andere voet kruis je onder je been.
 4. Zittende houding voor gevorderden: ‘padmasana’ en ook bekend als de lotus houding waarbij je beide benen kruist en beide voeten op het bovenbeen laat rusten.

Is zitten met gekruiste benen (nog) niets voor jou dan kun je altijd de pose afwisselen met de held pose.
Held pose:
Leg een deken op de mat, zodat jij je enkels, schenen en knieën een zachte ondergrond geeft. Leg daar een kussen of blok op. Ga op je knieën en onderbenen zitten door je enkels en tenen naar achteren te strekken. Laat je billen rusten op het kussen tussen je hakken in. Voel je veel druk bij de knieën? Ga dan nog hoger zitten, dus gebruik misschien twee kussens.

Uitleg 2de chakra Svadhisthana

Naar aanleiding van mijn voorgaande blog over Chakra’s en het 1ste Chakra, ga ik in deze blog verder in op het 2de Chakra.

Het loopt niet lekker, energie stroomt niet goed, je voelt je minder evenwichtig….we hebben allemaal wel eens last van bepaalde fysieke en mentale klachten. Heb je ergens een blokkade in het lichaam dan kan een bepaald chakra ook wel energiecentrum in je lichaam bijvoorbeeld overactief of verzwakt zijn.

Hoe zit dit bij het 2de chakra, het heiligbeen chakra? Ook wel Svadhisthana of het sacraal chakra genoemd.
Svadhisthana wordt ook wel vertaald naar ‘eigen plek en vreugde’. Het tweede chakra bevindt zich in de onderbuik, gelegen onder de navel. Emoties, seksuele energie, creativiteit staat hierin centraal. Het element wat hierbij hoort, is water. Flexibel als stromend water.

“Het gaat er niet om hoe ver je in de houding komt, maar hoe diep je de houding voelt‘. Een yogaleraar zal je leren hoe je je lichaam in de verschillende houdingen uitlijnt, maar ten diepste is het uitlijnen iets wat je voelt wanneer de houding op haar eigenlijke plaats valt. Dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Blokkades halen ons uit onze kern, sturen onze energie naar verdedigingsmechanismen. Deze blokkades uiten zich in het lichaam als spierspanning, stijfheid, verkort bindweefsel, overgewicht, pijn of krampen.
Een van de hoofdtaken van het tweede chakra is om gecentreerd te blijven tijdens het inzetten van je polariteiten. Je verkent je grenzen op gebied van o.a. inspanning/ overgave, actie/ rust, leiden/ volgen…
Door te voelen breng je bewustzijn naar het lichaam en andersom en voel je waar je grenzen liggen. Ga je aan deze signalen voorbij, die het lichaam geeft met betrekking tot haar beperkingen, dan ga over je grenzen en heb je kans op blessures..

In balans: dan weet je wat je wilt, je geeft op een natuurlijke manier je grenzen aan en durft je emoties te uiten: “Ik voel”. Daarnaast is ook je intuïtie belangrijk. We kennen allemaal het ‘onderbuik gevoel’ en ‘je voelt aan je water’ dat iets niet goed zit. Als je emoties onderdrukt, beperk je het lichaam in zijn natuurlijk beweging, je wordt harder en stijfer. Je perkt je flexibiliteit in.

Verzwakt tweede chakra
Je hebt een starre grens en laat heel erg weinig energie door naar de kern, weinig animo om naar buiten te treden. Stijve en schokkerige bewegingen, stijve gewrichten, een onbuigzaam spierstelsel. Wanneer beweging wordt beperkt, wordt ademhaling minder diep, de stofwisseling neemt af en emoties worden zwakker. Het vermijden van seks en lust gaat hiermee gepaard. Net als angst voor verandering.

Overactief tweede chakra 
Een excessief of overactief tweede chakra heeft juist een zwakke grens. Het gevolg? Toegeeflijkheid.
Vaak ervaren mensen met een overactief tweede chakra het meeste het gevoel te leven als ze in een heftige emotionele staat zijn. Van woede tot tranen, van opwinding tot angsten. Er is een hevige behoefte om altijd maar verbonden te zijn met anderen. Dit leidt weer tot zwakke grenzen en weinig respect voor de grenzen van anderen. Ook seksueel.

I am beautiful and strong. I enjoy a healty and passionate life…”

Muladhara – 1ste Chakra

Chakra’s…?
Misschien heb je al wel eens tijdens een yogales hierover wat gehoord maar zegt het je nog weinig. Voor mij voelde al die benamingen uit het Sanskriet een ver-van-mijn-bed-show en had ik er weinig mee. Tot ik er wat verder indook.
Hierbij kort wat meer uitleg over chakra’s:

Chakra betekent letterlijk ‘wiel’. Een chakra kan je je daarom voorstellen als een draaikolk die energie door je lichaam laat stromen, of in andere woorden, een ‘draaiend wiel van energie’.
Er zijn zeven Chakra’s die verbonden zijn met de energielijnen die door het lichaam lopen. Chakra’s kunnen je helderheid brengen bij bepaalde fysieke en mentale klachten. Alleen al aandacht geven aan je chakra’s, leren voelen wat er te voelen valt, is heilzaam en helend. Heb je ergens een blokkade in het lichaam dan kan een bepaald chakra bijvoorbeeld overactief of verzwakt zijn. Dan stroomt ook letterlijk de energie niet meer goed. Specifieke oefeningen voor ademhaling en houding kunnen ervoor zorgen dat het weer meer gaat stromen en we weer in balans zijn.

1ste chakra ‘Muladhara’ (wortel/stuit chakra).
Element: Aarde.
Muladhara gaat over: lichamelijke gezondheid, oerkracht, vitaliteit, stabiliteit, veiligheid, overlevingskracht, vertrouwen in je lichaam en je veilig voelen. 
 
Op lichamelijk gebied : onderrug, dikke darm, botten, heupen, billen. Al deze delen horen bij het onderste deel van het lichaam en het bekken, waar ook het chakra zelf zich bevindt. Dit zijn veelal de massieve delen die ondersteuning en de basis bieden.

Op psychisch gebied: het eerste chakra wordt gelinkt met veiligheid, basisvertrouwen, financiële zekerheid (geruststelling in basisbehoeften) en begrenzing, waarbij men eerst de grenzen van zijn mogelijkheden moet afbakenen, om die later uit te kunnen breiden. Persoonlijke grenzen aangeven behoort eveneens bij dit chakra.

Verzwakt 1ste chakra: angstig, vluchtig, slecht concentreren.

Overactief 1ste chakra: traag, zwaar, hebzuchtig

In balans: stabiel, goed geaard, heeft vertrouwen in zichzelf en in elke omgeving, opgeruimd

Buikademhaling

Pranayama

Pranayama kan gezien worden als ‘het beheersen van de ademhaling’. Beoefening van de ademhaling brengt het lichaam nieuwe vitaliteit, gevoelens tot rust en zorgt voor een heldere geest.

Wat is de buikademhaling?

Bij de meeste meditaties wordt gebruik gemaakt van een buikademhaling. Je ademt hierbij niet door je buik, maar wel duw je je buik bij elke uitademing met je middenrif* naar buiten zodat er meer plek is voor je longen om zich met lucht te vullen. Je kunt hierdoor langer en dieper ademhalen, in tegenstelling tot de oppervlakkiger borstademhaling.

Hoe werkt het?

 • Kom liggen op je rug en zet je voeten heupbreedte vlak achter je zitvlak neer. Laat knieën ontspannen tegen elkaar vallen.
 • Leg je linkerhand op je borst, en je rechterhand op je buik (bij je navel).
 • Adem diep in door de neus, zodat je longen vol raken en je middenrif uitdijt. Je voelt je hand op je buik omhoog bewegen.
 • Op de uitademing kijk je of je de navel weer langzaam richting de ruggengraat kunt laten zaken.
 • De hand die op je buik ligt, beweegt dus mee op het ritme van de ademhaling. En de hand die je borst ligt, beweegt nauwelijks. Ga hier mee door.
 • Na een tijdje merk je misschien dat de ademhaling rustiger en langzamer wordt. Of je kunt kijken of je de buikademhaling bewust wat kalmer en langzamer kunt maken.
 • Als dit ook goed gaat, kijk dan of je de uitademing twee keer zo lang kunt maken als de inademing. Dus als je 3 seconden inademt, adem dan voor 6 seconden uit.

Voordelen:

 • Versterkt de stofwisseling
 • Ontspant spieren rondom middenrif en daarmee het hart
 • Verbeteren van je spijsvertering
 • Beter kunnen slapen

Wanneer je een de buikademhaling vaak genoeg oefent, neemt het lichaam dit onbewust als gewoonte over.

 

* Uitleg middenrif:
Bij een goede en ontspannen ademhaling gebruik je het middenrif. Door een middenrif ademhaling kun je de ademhaling naar de buik sturen en optimaler en efficiënter ademhalen. Je middenrif is een grote spier die je romp in twee delen verdeelt: je borstholte en je buikholte.

Je middenrif speelt een hele belangrijke rol bij de ademhaling. Op de inademing trekt de middenrif spier samen en beweegt hij naar beneden waardoor de longen zich volledig kunnen uitzetten en zich vullen met meer zuurstof. Meer zuurstof betekent een betere voeding van je bloed en daardoor een betere uitwisseling met de cellen in je lichaam.

Op de uitademing ontspant de middenrif spier zich en beweegt hij weer omhoog. Je longen worden kleiner en lucht kan naar buiten stromen.

Een andere belangrijke functie van het middenrif is het masseren van alle organen in je buik. De organen, met name maag, lever en darmen, nemen beter hun voedingsstoffen op en geven meer afvalstoffen af. Hierdoor gaan de organen beter functioneren en voel jij je ook vitaler en energieker.