Vuur Serie (Manipura)

‘Het aanwakkeren van je levensenergie’

Manipura, het derde chakra, wordt ook wel Solar Plexus genoemd. Het chakra bevind zich net boven je navel, onder je ribbenkast. Het is de kern van je lichaam. Ook wel het krachtcentrum van je lichaam genoemd. Hier komt je passie, je werklust en drive vandaan. Ken je de uitspraak het vuurtje aanwakkeren? Het vuurtje waar we het spreekwoordelijk over hebben zit daar. Het element vuur staat bij dit chakra dan ook centraal. Vuur straalt kracht en warmte uit, die typerend zijn voor het derde Chakra. Warme zonnestralen die jouw lichaam van binnenuit verwarmen. Het is niet verwonderlijk dat bij dit chakra de kleur geel hoort…

Lichaamsdelen die centraal staan:
Ribben, bijnieren, spijsverteringsorganen.

Blokkades:
Wanneer je Solar Plexus geblokkeerd is voel je je vaak onzeker, ben je makkelijk te manipuleren, heb je weinig discipline en verval je snel in een slachtofferrol. Het kan ook te open zijn. Dit kan zich uiten in graag de overhand willen hebben en macht uitoefenen, gelijk willen hebben en zeer prestatiegericht zijn.
Verzwakt: slap, passief, moe
Overactief: bepalend, dominant, constant actief

In balans:
Het erkennen van jezelf, het accepteren van jezelf en je omgeving. Je innerlijke kracht laten zijn. Wanneer dit chakra in balans is sta je in je kracht, neem je verantwoordelijkheid, ga je evenwichtige relaties aan, ben je gedisciplineerd en straal je een warme persoonlijkheid uit.

Het is de taak van het derde chakra om het energielichaam te activeren, maar zijn einddoel is meesterschap. Dit kan bereikt worden door een combinatie van wilskracht en overgave, doelgerichtheid en veel oefening. Meesterschap is het vermogen om intentie om te zetten in werkelijkheid, om doelbewust te leven en je eigen leven te creëren. Beoefening van yoga vergt inspanning en discipline. Er is veel wilskracht voor nodig om naar een punt toe te werken waarop iets moeiteloos gaat. Volgens Patanjali wordt de perfecte asana bereikt wanneer de inspanning om haar te verwezenlijken geen inspanning meer is en het oneindige innerlijke zijn wordt bereikt. We beoefenen met gerichte vastberadenheid, maar hechten ons niet aan een doel.

Wilskracht is de motor van het 3de chakra. De wil versterkt en stelt je in staat te bewegen naar wat je wilt zijn.

Ademhaling
Bhastrika ademhaling (Blaasbalg) is een ademhaling die het derde chakra stimuleert.  Het is een krachtige, opladende ademhalingsoefening. De energie gaat door middel van deze oefening door je lichaam stromen. Deze Blaasbalg zorgt ervoor dat de spijsvertering op gang komt. Er komt immers in korte tijd veel zuurstof in je bloed door middel van deze ademhaling. Daarbij span je de buikspieren aan, waardoor deze ook ontwikkeld worden.

Ik wil, ik kan, ik ben
Naast yoga en pranayama kun je met verschillende positieve affirmatie je innerlijke kracht vergroten. Jezelf positief toespreken: ‘Ik geloof in mezelf’ of ‘Ik ben goed genoeg’. Je kunt bijvoorbeeld je yogales starten met het uitspreken van een positieve intentie aan jezelf.

Onderstaande houdingen (asana’s) kunnen je helpen om het derde Chakra optimaal te laten functioneren.