Uitleg 2de chakra Svadhisthana

Naar aanleiding van mijn voorgaande blog over Chakra’s en het 1ste Chakra, ga ik in deze blog verder in op het 2de Chakra.

Het loopt niet lekker, energie stroomt niet goed, je voelt je minder evenwichtig….we hebben allemaal wel eens last van bepaalde fysieke en mentale klachten. Heb je ergens een blokkade in het lichaam dan kan een bepaald chakra ook wel energiecentrum in je lichaam bijvoorbeeld overactief of verzwakt zijn.

Hoe zit dit bij het 2de chakra, het heiligbeen chakra? Ook wel Svadhisthana of het sacraal chakra genoemd.
Svadhisthana wordt ook wel vertaald naar ‘eigen plek en vreugde’. Het tweede chakra bevindt zich in de onderbuik, gelegen onder de navel. Emoties, seksuele energie, creativiteit staat hierin centraal. Het element wat hierbij hoort, is water. Flexibel als stromend water.

“Het gaat er niet om hoe ver je in de houding komt, maar hoe diep je de houding voelt‘. Een yogaleraar zal je leren hoe je je lichaam in de verschillende houdingen uitlijnt, maar ten diepste is het uitlijnen iets wat je voelt wanneer de houding op haar eigenlijke plaats valt. Dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Blokkades halen ons uit onze kern, sturen onze energie naar verdedigingsmechanismen. Deze blokkades uiten zich in het lichaam als spierspanning, stijfheid, verkort bindweefsel, overgewicht, pijn of krampen.
Een van de hoofdtaken van het tweede chakra is om gecentreerd te blijven tijdens het inzetten van je polariteiten. Je verkent je grenzen op gebied van o.a. inspanning/ overgave, actie/ rust, leiden/ volgen…
Door te voelen breng je bewustzijn naar het lichaam en andersom en voel je waar je grenzen liggen. Ga je aan deze signalen voorbij, die het lichaam geeft met betrekking tot haar beperkingen, dan ga over je grenzen en heb je kans op blessures..

In balans: dan weet je wat je wilt, je geeft op een natuurlijke manier je grenzen aan en durft je emoties te uiten: “Ik voel”. Daarnaast is ook je intuïtie belangrijk. We kennen allemaal het ‘onderbuik gevoel’ en ‘je voelt aan je water’ dat iets niet goed zit. Als je emoties onderdrukt, beperk je het lichaam in zijn natuurlijk beweging, je wordt harder en stijfer. Je perkt je flexibiliteit in.

Verzwakt tweede chakra
Je hebt een starre grens en laat heel erg weinig energie door naar de kern, weinig animo om naar buiten te treden. Stijve en schokkerige bewegingen, stijve gewrichten, een onbuigzaam spierstelsel. Wanneer beweging wordt beperkt, wordt ademhaling minder diep, de stofwisseling neemt af en emoties worden zwakker. Het vermijden van seks en lust gaat hiermee gepaard. Net als angst voor verandering.

Overactief tweede chakra 
Een excessief of overactief tweede chakra heeft juist een zwakke grens. Het gevolg? Toegeeflijkheid.
Vaak ervaren mensen met een overactief tweede chakra het meeste het gevoel te leven als ze in een heftige emotionele staat zijn. Van woede tot tranen, van opwinding tot angsten. Er is een hevige behoefte om altijd maar verbonden te zijn met anderen. Dit leidt weer tot zwakke grenzen en weinig respect voor de grenzen van anderen. Ook seksueel.

I am beautiful and strong. I enjoy a healty and passionate life…”