Muladhara – 1ste Chakra

Chakra’s…?
Misschien heb je al wel eens tijdens een yogales hierover wat gehoord maar zegt het je nog weinig. Voor mij voelde al die benamingen uit het Sanskriet een ver-van-mijn-bed-show en had ik er weinig mee. Tot ik er wat verder indook.
Hierbij kort wat meer uitleg over chakra’s:

Chakra betekent letterlijk ‘wiel’. Een chakra kan je je daarom voorstellen als een draaikolk die energie door je lichaam laat stromen, of in andere woorden, een ‘draaiend wiel van energie’.
Er zijn zeven Chakra’s die verbonden zijn met de energielijnen die door het lichaam lopen. Chakra’s kunnen je helderheid brengen bij bepaalde fysieke en mentale klachten. Alleen al aandacht geven aan je chakra’s, leren voelen wat er te voelen valt, is heilzaam en helend. Heb je ergens een blokkade in het lichaam dan kan een bepaald chakra bijvoorbeeld overactief of verzwakt zijn. Dan stroomt ook letterlijk de energie niet meer goed. Specifieke oefeningen voor ademhaling en houding kunnen ervoor zorgen dat het weer meer gaat stromen en we weer in balans zijn.

1ste chakra ‘Muladhara’ (wortel/stuit chakra).
Element: Aarde.
Muladhara gaat over: lichamelijke gezondheid, oerkracht, vitaliteit, stabiliteit, veiligheid, overlevingskracht, vertrouwen in je lichaam en je veilig voelen. 
 
Op lichamelijk gebied : onderrug, dikke darm, botten, heupen, billen. Al deze delen horen bij het onderste deel van het lichaam en het bekken, waar ook het chakra zelf zich bevindt. Dit zijn veelal de massieve delen die ondersteuning en de basis bieden.

Op psychisch gebied: het eerste chakra wordt gelinkt met veiligheid, basisvertrouwen, financiële zekerheid (geruststelling in basisbehoeften) en begrenzing, waarbij men eerst de grenzen van zijn mogelijkheden moet afbakenen, om die later uit te kunnen breiden. Persoonlijke grenzen aangeven behoort eveneens bij dit chakra.

Verzwakt 1ste chakra: angstig, vluchtig, slecht concentreren.

Overactief 1ste chakra: traag, zwaar, hebzuchtig

In balans: stabiel, goed geaard, heeft vertrouwen in zichzelf en in elke omgeving, opgeruimd